blog image
#Ortodonție

Ce să mănânci dacă porți aparat dentar?

Ce să mănânci dacă porți aparat dentar? Sugestii de alimentație și meniu

 

  Tocmai ți-a fost montat un aparat dentar fix și acum medicul ortodont ți-a dat inclusiv sfaturi despre ce poți și ce nu poti mânca în perioada în care trebuie să ții sârmele acelea pe dinții tăi. Trebuie să respecți această dietă, pentru că aparatul dentar se poartă cel puțin câteva luni ori jumătate de an, și poate sta acolo până la doi ani. Deci trebuie să știi ce să manânci dacă porți aparat dentar, atât în primele zile cât și în prima lună și lunile care urmează. Iată mai jos câteva sfaturi privind dieta în viată cu aparat dentar.

  Ce să manânci dacă porți aparat dentar?

  În primul rând ai voie să manânci sau să bei orice fel de lichide: apă, suc, lapte, cafea, vin, ciorbe și supe de toate felurile. Ai voie să mănânci mâncăruri gătite și alimente cu consistență  moale, precum pireuri, legume fierte și păsate, brânzeturi moi, iaurt, unt, ouă fierte moi sau omletă, cereale cu lapte, fructe de mare, pește, carne tocată, paste, deserturi moi gen prăjituri cu frișcă ori cremă, torturi, checuri.     Aceste mâncăruri trebuie să le consumi în exclusivitate în primele săptămâni după ce ți-ai montat aparatul dentar.

  Alte alimente și mâncăruri semi-solide pot fi mâncate când ai un aparat dentar, după primele săptămâni de la montare, doar dacă le tai în bucățele mici – de exemplu merele crude, carnea macră și moale sau pizza.

  Cu pâinea trebuie să ai grijă, pentru că nu ai voie să mănânci pâine prajită, iar dacă ai o pâine mai rumenă în casă iar coaja este tare sau crocantă, e preferabil să consumi doar miezul.

  Ce să nu manânci dacă porți aparat dentar?

  Cred că deja ți-ai dat seama, că nu ai voie să manânci mâncăruri tari. Așadar, fără fructe tari, semințe, nuci, alune, carne de vânat sau alt sortiment tare, cartofi prăjiți crocanți ca și orice alt aliment crocant (chipsuri, sticksuri, etc), ciocolată amăruie, înghețată, mâncăruri condimentate, legume crude, citrice (lămâi, portocale, mandarine, minole, etc), popcorn, caramele și orice alimente lipicioase, gumă de mestecat, murături. Această listă de „să nu mănânci” o vei respecta pe tot parcursul tratamentului cu aparat dentar în gură.

  Idei de meniu pentru purtătorii de aparate dentare

  Micul dejun – cafea, lapte, cereale, pâine proaspătă, pate de ficat (de casă, dacă mănânci bio), ouă omletă sau fierte moi, brânză de tip ricotta, urdă, caș proaspăt, telemea nematurată, mozzarella.

  Prânz: supă cu găluște de griș, ciorbă de legume, sarmale, musaca de cartofi sau de vinete, fasole făcăluite, pilaf cu legume, carne de pasăre fiartă mult timp pe foc mic până devine moale, hamburger de casă, mămăliguță cu brânză de vaci și smântână, paste carbonara sau bolognese, lasagna, pizza (fără să consumi marginile tari), pește la cuptor cu legume fierte, salată de vinete, salată de boeuf cu carnea foarte moale, iar la desert măr copt în cuptor cu miere, prajitură cu blat pufos, tort, chec, ciocolată topită, cremă de zahăr ars.

  La cină: tocaniță de legume, ghiveci, legume mexicane cu burger la cuptor, kebab, piure de cartofi, griș sau orez cu lapte, păpănași cu dulceață sau frișcă, gogoși pufoase, budincă, iaurt, pâine proaspătă.

  E adevărat că o să duci dorul fripturilor la grătar, al șnițelelor, salatelor de crudități și snacksurilor de la serviciu, dar rezultatul final va fi meritat acest mic sacrificiu culinar pe altarul sănătății tale dentare.

 

Înapoi

Programați-vă: