Ce determină apariția cariilor?
Ce determină apariția cariilor?
Ce sunt cariile dentare? Acestea sunt afecțiuni ale dinților fiind reprezentate de dereglarea sau distrugerea țesutului dur al dintelui.
Apariția cariilor este una dintre cele mai comune afecțiuni dentare, prezentă atât la copii cât și la maturi. Tratarea cariilor în faze incipiente este primordială. Netratarea acestora poate duce la efecte severe asupra dinților, și chiar la pierderea acestora.
Care sunt totuși cauzele apariției cariilor?
1. Mod de viață nesănătos
Alimentele bogate în zahăr și carbohidrați, cât și băuturile aciduale favorizează apariția cariilor. Mesele dese și gustările dintre acestea au tendința de a dezvolta carii dentare, asta pentru că dinții nu reușesc să se refacă.
Pe lângă alimentație, fumatul și consumul excesiv de alcool reprezintă factori de risc ce sporesc apariția cariilor.
2. Igienă dentară necorespunzătoare
Cu toții știm că igiena dentară este foarte importantă. Dar nu toți cunosc că o igienă necorespunzătoare poate declanșa afecțiuni ale cavității bucale, printre care și cariile. Specialiștii Clinicii Compodent recomandă spălarea dinților de cel puțin 2 ori pe zi. De reținut este că periajul regulat dar incorect, își pierde din eficiență. Astfel, recomandăm efectuarea detartrajului profesional în cadrul Clinicii Compodent de 2 ori pe an.
3. Gura uscată
Nu pare a fi o afecțiune severă, însă prezența acesteia sporește riscul de apariție a cariilor. Gura uscată apare în urma insuficienței de salivă, ceea ce nu permite cavității bucale să se mențină umedă. Gura uscată și insuficiența de salivă dezvoltă un mediu favorabil înmulțirii bacteriilor, ceea ce reprezintă un alt factor în apariția cariilor.
Cariile dentare pot fi prevenite în unele cazuri. Specialiștii Clinicii Compodent vin cu recomandări și sfaturi utile pentru prevenirea cariilor.
1. Igiena orală zilnică și folosirea aței dentare, ce vine în ajutor în zonele unde peria de dinți nu are acces.
2. Alimentație corectă și echilibrată, cu un consum redus de zahăr și carbohidrați. În schimb, utilizați alimente ce ajută la menținerea smalțului dentar, cum ar fi alimentele bogate în vitamine, minerale, grăsimi sănătoase (nuci, alune, semințe).
3. Controale de rutină regulate. Chiar dacă nu persistă nici un simptom ce ar indica prezența unei carii, în timpul unui control de rutină efectuat la timp medicul stomatolog poate depista fazele incipiente a apariției cariilor.
4. Evitați folosirea tacâmurilor comune, sau și mai rău, pasarea mâncării mestecate către copil.
În Clinica Compodent beneficiezi de abordare individuală și servicii de calitate. Previne azi, ca să nu tratezi mâine.
ÎnapoiProgramați-vă: